Oro för läkarbristen i länet. Foto: Johannes Rosendahl / Sveriges Radio.
DALARNA

Oro över läkarbristen i länet

Läkarfacket: ”Slutar en så tar andra efter”
1:29 min

Det råder läkarbrist på många vårdcentraler i Dalarna. I Mora och Orsa har flera läkare sagt upp sig på grund av för stor arbetsbelastning. Situationen inom primärvården oroar läkarfacket.

– Vad gäller situationen i Mora så tror jag det beror på många olika faktorer att folk har slutat. Dels så har vi haft en hög arbetsbelastning en längre tid och dessutom tror jag att det blir en dominoeffekt, om en slutar kanske fler gör det för att man vet att arbetsbördan kommer att bli tyngre annars. Det säger Daniel Craaford-Larsson, som sitter i styrelsen i läkarfacket, och som dessutom jobbar på vårdcentralen i Mora.

På vårdcentralen i Mora ska man totalt ha 11,6 läkartjänster, men just nu står nästan hälften av anställningarna tomma.

Även i Orsa är bamanningen pressad. Där ska de ha fyra läkare men i dagsläget finns det bara en tillsatt tjänst i Orsa.

Läget ser likadant ut på många fler vårdcentraler i Dalarna. Något som Karin Stikå-Mjöberg, som är landstingsdiriktör, är väl medveten om.

– Vi försöker täcka upp vakanserna med staffettläkare eller St-läkare, vi försöker även att göra utlandsrekryteringar, säger hon.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".