"Så låter en typisk kvinnomisshandlare"

I går dömde Falu Tingsrätt nationaldemokraten Tor Paulsson till ett år och fyra månaders fängelse för grov misshandel, misshandel och olaga hot mot sin sambo. Till sitt försvar sa Tor Paulsson i rätten att han inte är någon typisk kvinnomisshandlare, och hans parti fördömer våld mot kvinnor.
Men enligt en undersökning av Eva Lundgren, som är professor i sociologi, är just sådana uttalanden faktiskt typiska för kvinnomisshandlare, berättar Solveig Regnander på Kvinnojouren i Falun.

Tor Paulsson försvarade sig också med att han var nära utbrändhet, och att han misstänkte att sambon hade ett förhållande med en annan man. Solveig Regnander säger att hon inte kan uttala sig om just Tor Paulsson. Men hon säger att även detta är typiskt för kvinnomisshandlare.
- Ingen av dem tycker att de är kvinnomisshandlare utan de avskyr sådana personer. Det finns alltid något att skylla på, att det är fel på kvinnan och hon behöver uppfostras, säger Solveig Regnander.

Lägger problemen på andra
- De här männen har en förmåga att lägga problemen utanför sig själv. I sina egna ögon ha de här männen inga fel.
Tor Paulsson dömdes till ett år och fyra månaders fängelse, plus 129 000 kronor i skadestånd till kvinnan. För snällt tycker Solveig Regnander.
- De kommer alltid för lätt undan. Skadeståndet är också för lågt med tanke på vad den här kvinnan har fått utstå och hur hon mår idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista