MORA TINGSRÄTT BLIR KVAR

Moras kommunalråd nöjd över beslutet

1:05 min

Regering går emot Domstolsverkets förslag att lägga ner fyra tingsrätter, däribland Mora tingsrätt. Det meddelar nu justitieministern Beatrice Ask. Och det här glädjer Moras kommunalråd, Bengt-Åke Rehn.

– Jag är glad över att även regeringen hamnar på samma ståndpunkt som vi i Dalarna har haft, säger Bengt-Åke Rehn.

Varför är det viktigt att tingsrätten blir kvar?

– Det är viktigt ur rättsäkerhetssynpunkt att vi har tingsrätter inte för glest utspridda i landet. Även regioner med stora geografiska avstånd måste ha en möjlighet att ha tingsrätter på hyfsat nära håll, menar han.


Ville slå samman med Falun
Domstolsverkets förslag var att slå samman Mora tingsrätt med Falu tingsrätt i Falun. Dessutom skulle tingsrätterna i Eksjö, Hässleholm och Norrtälje läggas ned.

Förslaget har mött stora protester här i Dalarna och idag säger justitieminister Beatrice Ask att regeringen tänker säga nej till förslaget.

Enligt Beatrice Ask anser regeringen att tingsrätterna måste får arbetsro och att det måste det finnas geografisk spridning på domstolarna.


"Resonerar på vettigt sätt"
Moderaten Carl-Oskar Bohlin från Borlänge sitter i riksdagens justitieutskott, och han är nöjd över beslutet:

– Jag är glad att regeringen har kommit fram till den slutsats man har, och jag tycker att man resonerar på ett genomtänkt och vettigt sätt.

Varför tror du regeringen går emot domstolsverkets förslag?

– Man har ju ytterligare tre grundläggande utgångspunkter när man har fattat sitt beslut. För det första så måste alla domstolar kunna leverera en rättsäker och kvalitativ verksamhet, och det gör Mora Tingsrätt. För det andra är det viktigt att det finns en geografiskt vettig spridning i landet, och för det tredje ska alla ha en ungefär likvärdig tillgång till en tingsrätt.

– Det är ju helt orimligt att man från Idre ska behöva åka 25 mil till en domstolsförhandling, säger Carl-Oskar Bohlin.

Dalanytt
dalanytt@sr.se