ORSA BJUDER UPP

Nya Orsabor prisades

1:09 min

Idag korades vinnaren i Orsa kommuns inflyttningskampanj, Orsa bjuder upp. Av totalt 50 anmälningar av nya Orsabor blev vinnaren Margerethe och Kenneth Sjöberg som flyttat till Orsa från Järna utanför Stockholm.

– Det känns jätte kul att vi vann, det hade jag aldrig trott. Det känns verkligen som vi har kommit in i en enda stor familj här i Orsa, vi har blivit så väl omhändertagna sen vi flyttade hit, säger Margerethe och Kenneth Sjöberg.


Öppnar vandrarhem
Det var Orsabon Lillemor Lunde-Kjellin som bjöd in paret till bygden. De nappade och sade upp sig från sina lärarjobb i Järna och ska istället nu öppna vandrarhem i Orsa.

– Det är ju så fint här och när vi såg att vandrarhemmet var till salu var det bara att slå till, berättar Margerethe och Kenneth Sjöberg .


Får 50 000 kronor
Som vinnare i kampanjen får de 50 000 kronor. Prisutdelare och jurymedlem var kommunalrådet  och socialdemokraten Marie Olsson.

– Jag tycker det har varit jätteroligt med den här tävlingen, många har fått jobb här, andra har flyttat hit för att dom har hittat kärleken, säger Marie Olsson.


Bor inte i kommunen
En anledning till att kommunledningen i Orsa drog igång den här kampanjen var för att kommunen behöver mer skatteintäkter, något som fler invånare genererar.

Men när vi kollar upp vart chefstjänstemännen som jobbar inom Orsa kommun bor, visar det sig att ungefär hälften av dem inte bor i kommunen som betalar deras lön.

– Jag ser inget problem med det, om alla kommuner skulle tänka så att de som jobbar i en kommun måste bo där skulle vi få enorma problem på arbetsmarknaden, säger Marie Olsson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se