MORA

Hundratals Zorntavlor ställs ut

1:20 min

Världens största samling Zorn. Så heter den nya sommarutställningen som öppnar på Zornmuseet i Mora på lördag. Vi hoppas på många besökare även till den här utställningen, berättar museichefen Johan Cederlund.

– Vi har verkligen världens största samling Zorn här, vi har ungefär 1000 verk och på den här utställningen har vi med minst ett par hundra, och så många har vi aldrig ställt ut tillsammans tidigare, berättar museichefen Johan Cederlund.

Mycket har hängt i magasinet och har inte varit i bra skick och har därför inte visats upp. Men nu har de blivit upprustade och kan därför visas upp för omvärlden.

En av tavlorna som fått sig en upprustning heter Mora-Noret.

– Det är en målning som länge hängt i magasinet som jag velat ta fram, den föreställer en vy över Mora-Noret med älven till vänster i bild. Nu har vi haft en konservator som sett över den och vi har skaffat en ny ram, och se så fin den är!

Den förra sommarutställningen Zorns mästerverk slog publikrekord, men publikförväntningarna är högt ställda även i år.

– Man vet ju aldrig hur det kommer slå, men vi hoppas att de som kommer hit i början av sommaren ska berätta för alla andra hur fin utställningen är, och att vi då får fler och fler besökare, säger Johan Cederlund.

Dalanytt
dalanytt@sr.se