Idre

Protester när Idre-skola läggs ned

1:18 min

Beskedet att högstadiet i Idre läggs ned möter stor kritik från föräldrar och elever. Ett vallöfte bryts och eleverna tvingas nu pendla till Särna.

Nedläggningsbeslutet innebär att alliansen och partiet Kommunlistan sviker sitt vallöfte om att låta båda högstadieskolorna få finnas kvar.

– Det är mest ekonomiskt fördelaktigt att eleverna går i Särna. Där finns också de bästa lokalerna. Det säger ordförande i barn och utbildningsnämnden, Lisbeth Mörk-Amnelius.

Ni gick ju till val på att det skulle finnas högstadier i både Idre och Särna, nu bryter ni ju det här vallöftet?

– Ja det gör vi. Verkligheten springer ikapp även vallöften. Vi satt i opposition förra mandatperioden och hade inte full kontroll på hur illa det var med kommunens ekonomi.

Inne i bygdegården i Idre samlades igår föräldrar efter att de nåtts av beslutet av nedläggning. Ulrika Jacobsson var en av dem.

– Vi har många utbybarn som måste åka över 70 mil i veckan. Det är inte acceptabelt. Det måste ju vem som helst förstå. Det är ju ingen normal människa som ens har ett jobb där man måste åka 70 mil i veckan minst.

Mimmi Åslund är elev på skolan. Hon tycker beslutet är fruktansvärt och också konstigt eftersom det finns fler elever i Idre än i Särna.

– Jag tycker att man ska ha skolan där eleverna är. På strandskolan här i Idre så har vi minst lika bra lokaler om inte bättre än i Särna

På måndag kväll kallar föräldrarna till stormöte.

– Vi vill ju ha hit folk som vill flytta hit och jobba här. Man måste ju ha en väl fungerande skola. Sista ordet är inte sagt, säger föräldern Ulrika Jacobsson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se