Utländska bärplockare får bättre arbetsförhållanden

Bärsäsongen är här och med den kommer det bärplockare från utlandet till Dalarna.
Många av dem bor dåligt och jobbar under usla arbetsförhållanden, men i år ska det bli ändring på det. Skogbärsföreningen ställer nämligen i år krav på bärplockarnas arbetsgivare.

Varje år kommer många tusen bärplockare från länder som Thailand, Ryssland, Ukraina och Baltikum till Sverige. De utländska bärplockarna behövs eftersom svenskarna inte är intresserade av att plocka bären för att sälja till bäruppköpare.

Tidigare har det inte funnits några regler eller lagar för bärplockarnas arbetsförhållanden och många har lurats hit av oseriösa personer som har lovat guld och gröna skogar. Bärplockarna har istället mötts av urusla arbetsvillkor och dåliga löner och många varken har haft råd husrum eller hemresa.

Nu ställer alltså Skogsbärsbranschens intresseförening, SBIF, och Migrationsverket krav på de företag som rekryterar bärplockare och hittills i år har man tagit emot ansökningar från 2 300 bärplockare från länder där Sverige kräver visum för att dom ska få arbeta här.
I dag har man bara möjlighet att kontrollera arbetsvillkoren ifrån länder där Sverige kräver visering, bärplockare inom Europa har man ingen koll på eftersom dom kommer hit som turister.
– Men situationen har förbättrats även för dom, säger Martin Engström, ordförande i skogsbärsbranschens intresseförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista