Dala Airport stäms på miljonbelopp

Dala Airport har tillsammans med Arvidsjaurs flygplats stämts på två och en halv miljoner kronor.
Det är charterbolaget Norvista, som inledde ett samarbete med de här flygplatserna i fjol, som nu hävdar att flygplatserna också ska vara med och bekosta det fiasko som satsningen visade sig bli.

Det var ett treårsprojekt som de gick in i tillsammans; Dala Airport, Arvidsjaurs flygplats och det Londonbaserade charterbolaget Norvista Transport Limited.

Den 27 november i fjol lyfte det första flyget från London mot Borlänge och mot vad man trodde skulle bli en framtidssatsning och ett uppsving för turismen från London i Dalarna och Lappland.
Ganska snart visade det sig att affärerna gick uruselt. Engelsmännen ville inte alls semestra här. Man sålde till och med så dåligt att det flera gånger var billigare att helt ställa in flygningarna än att köra med de få platser som man fått sålda.

Det här har man tvistat om hela våren och nu har det alltså gått så långt som till en stämningsansökan. Norvista anser att flygplatsbolagen ska vara med och betala för dom här inställda flygningarna och det vill inte Dala Airport och Arvidsjaurs flygplats.

– Men vi ska inte betala nånting mer, säger Peter Hultqvist, styrelseordförande i Dala Airport.

Enligt charterbolaget Norvistas ombud Gunnar Hjertquist, så fanns det muntliga överenskommelser där flygplatserna tog på sig ansvaret om det här samarbetet inte skulle bli så inkomstbringande.
Det stämmer inte säger Peter Hultqvist. Dala Airport överväger nu att göra en motstämning mot Norvista.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".