FALUN

Nio års fängelse för brutal våldtäkt

Nio års fängelse. Det blev domen för den 24-årige man från Falun som i november förra året utsatte en 84-årig kvinna för grova sexuella övergrepp.

En tidig novembermorgon fjol vaknade den 84-åriga kvinnan i den lägenhet i Falun hon tillfälligt bodde i och fann att det lyste i köket. Vid en dörrpost stod den knivbeväpnade 24-åringen.

Mannen utsatte kvinnan för upprepade grova sexuella övergrepp och rånade sen henne på smycken värda närmare 120 000 kronor, en klocka, en mobiltelefon och 8 500 kronor i kontanter. Han hotade också att döda kvinnan och anhöriga till henne om hon ringde polisen.

I dag har alltså en 24-årig man dömts till nio års fängelse för bl a grov våldtäkt, rån, och övergrepp i rättssak. Domen gäller också några andra brott

Mannen, som lämnat DNA-spår efter sig i kvinnans bostad, säger sig inte ha några minnesbilder från den här morronen. Tingsrättens dom utgår från det som kvinnan själv berättat och den tekniska bevisning som finns.

Den 24-årige mannen som bedömts psykiskt frisk i jurdisk mening ska nu betala ett skadestånd på drygt 375 000 kronor till kvinnan.

Han har även tidigare dömts för såväl grov våldtäkt som rån.

Dalanytt
dalanytt@sr.se