ÄLVDALENS TURISTFÖRENING

Lomkällan lever vidare

1:11 min

Det ser ut att bli verksamhet även i sommar vid Lomkällan Särna Skogsmuseum. Och det är Älvdalens Turistförening som kan ta över verksamheten.

Sedan den ideella förening som tidigare drivit Lomkällan gav upp förra sommaren, har det varit oklart om Lomkällan skujlle kunna öppnas i sommar.

Nu ser det ut som om Älvdalens Turistförening tar över verksamheten.

– Föreningen ser det som en vidareutveckling av den verksamhet vi bedriver i Navardalen, säger ordförande Benny Tator.

– Vi har ett skogligt intresse i Navardalen som kan utvecklas där och Lomkällan skulle passa perfekt för oss som en nordlig utpost, fortsätter han.


Orkade inte längre
Lomkällan med restaurang, utställningar och utomhusmuseum har under många år drivits av den ideella föreningen Särna skogsmuseum, men sedan i somras orkar inte föreningen längre.

Nu finns ett preliminärt avtal mellan kommunen och Älvdalens turistförening om att föreningen ska hyra själva fastigheten och få ett kommunalt bidrag för att sköta skogsmuseet.


Öppnar i sommar
I veckan ska såväl kommunstyrelsen i Älvdalen som turistföreningens styrelse ta ställning till avtalsförslaget.

Om allt går i lås öppnar museet och restaurangen i sommar.

– Första året, i sommar, ska vi bara driva verksamheten och lära oss hur det fungerar. År två ska vi försöka vidareutveckla Lomkällan tillsammans med lokala entreprenörer, framför allt i Särna men också Idre.

Turistföreningen hoppas på ett samarbete med Idre sameby för att kunna visa och marknadsföra det samiska inslaget i norra Dalarna.

Dalanytt
dalanytt@sr.se