Monica Lobao, Mestre Lobao och Andreas Karlsson spelar Capoeiramusik. Foto: Eva Rehnström
Borlänge

Världsstjärna i Capoeira på besök

"Det är gigantiskt"
1:21 min

En värlsstjärna i sin genre besöker Borlänge i helgen. Det är Capoeiramästaren Mestro Lobao från Brasilien som under helgen kommer att lära ut sina kunskaper i Capoeria som är en slags kampdans.

Capoeiramästaren Mestro Lobao kommer från Brasilien men reser runt i hela världen och undervisar och visar upp sina kunskaper. Han har sysslat med Capoeira i 45 år och är världskänd inom Capoerian.

I helgen kommer Mestro Lobao att lära ut sina kunskaper samt gradera de som utövar sporten.
– Det är gigantiskt. Han är jättestor inom Capoeiran i Världen, säger instruktören Andreas Karlsson.

Den första färgen man får på snöret i midjan är grönt och det högsta man kan få är vitt men då krävs cirka 30 års effektiv träning. Men det är inte bara hur man utövar sporten som bedöms utan även hur man är som person, berättar instruktören Andreas Karlsson.

Under hela helgen med start fredag kommer workshops att hållas i Maserhallen och allmänheten har möjlighet att kika in när som helst. 

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Capoeira

Capoeira är en brasiliansk kampsport och kulturform som kombinerar element som dans, lek och kamp. Den uppkom under slaveran i Brasilien ur de afrikanska slavarnas kamp mot förtryckarna. Glädjen, energin och flytet som skapas levererar det som är ett av Capoeirans viktigaste mål; att alltid ge glädje och livskvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".