Skolfrågan i Idre

"Mörk-Amnelius döljer siffror och fakta"

1:34 min

Nedläggningen av högstadiet i Idre har föregåtts av felaktiga utredningar och medvetet dolda faktauppgifter från den politiska ledningen. Det hävdar nu oppositionen.

 – Ordförande undanhåller fakta och siffror och sen delar man ut viktiga handlingar vid sittande bord, säger Anette Eriksson, som sitter i barn- och utbildningsnämnden för socialdemokraterna.

När beslutet om högstadieelevernas framtid skulle tas, tog tjänstemännen i vanlig ordning fram en utredning för vad de olika möjliga skolalternativen hade kostat.

– Hela ärendet har gått fel i och med att det har kommit fram att det finns två utredningar, ett tjänstemannaförslag och ett som ordförande har gjort, menar Anette Eriksson.

Den var bara utredningen som orförande Lisbeth Mörk Amnelius varit inblandad i som nämnden fick ta del av.

 Men det är helt i sin ordning, menar Mörk-Amnelius.

 – Första utredningen var ett arbetsmaterial som vi har färdigställt tillsammans, skolchefen och jag. Och det är förankrat hos majoriteten.

Men det finns ändå ett arbetsmaterial från skolchefen då, och ett färdigt material som du har lämnat ut. De här två utredningarna skiljer sig jättemycket åt, varför?

 – Ja skolchefen hade missat, det var ju därför det var ett arbetsmaterial som vi arbetade tillsammans med tills vi tyckte vi var klara med det. Hon måste ha skickat ut ett material som inte var klart bearbetat, för hon hade glömt hyror i sitt material. Förslaget måste vara färdigt, det här är en ytterst olycklig situation.

Anette Eriksson från oppositionen säger att majoriteten har en nedlåtande attityd mot kommunens tjänstemän.

 – Det känns inte bra. På möten ifrågasätter man allting. Kräver en massa detaljer, ifrågasätter alla fakta som tjänstemännen kommer fram till och vill hellre säga att man är bäst själv.

 Det håller inte Lisbeth Mörk-Amnelius, Kommunlistan, med om.

 – Vi är inte ett dugg nedlåtande. Men naturligtvis måste vi ha ordentligt beslutsunderlag.

I första utredningen framgår det att alternativet att ha kvar skolorna är det billigaste. I den andra utredningen är nedläggning av skolan i Idre billigast.

Oppositionens åsikt är att ordförande inte gillat resultatet i första utredningen och ändrat det så att det mer skulle passa det beslut som hon ville ta. Det stämmer verkligen inte, säger Lisbeth Mörk-Amnelius.

– Det där kan jag nästan ta som oförskämt. Varför skulle jag gilla eller ogilla, jag har ingen egen vinning på detta. Jag ser till kommunens ekonomi, barnens bästa och kvalitet i undervisningen.

Lisbeth Mörk-Amnelius säger att det handlar om smutskastning. Det motsätter sig Anette Eriksson, ledamot för socialdemokraterna.

 – Nej, är man ärlig politiker så tar man fram alla fakta och har en dialog, även med oppositionen. Men det upplever vi att man inte har gjort.

Dalanytt
dalanytt@sr.se