IDRE

Mörk-Amnelius: "Det blir en hätsk stämning"

5:18 min

De ledande politikerna deltar inte på stormötet om skolan i Idre idag, enligt ett pressmeddelande från Kommunlistans Lisbeth Mörk-Amnelius. Men de uppgifterna tillbakavisas av de andra styrande partierna.  

Beskedet om att högstadiet i Idre läggs ner har mött stor kritik från bland annat föräldrar och elever.

Dessutom har vänsteroppositionen i Dalanytt hävdat att utredningen som låg till grund för beslutet att lägga ner skolan var felaktig, och att ordförande Lisbeth Mörk-Amnelius döljer viktig information.

Nu kommer alltså nya turer i ärendet som upprör många i Idre. Igår kom nämligen ett pressmeddelande från Lisbeth Mörk-Amnelius. Ett pressmeddelande som sades vara från nämndens samtliga ledamöter: 

"Vi, ledamöter i majoriteten i Barn- och utbildningsnämnden i Älvdalens kommun, väljer att inte närvara vid stormötet på måndag i Idre". 

Hätsk stämning orsak
Orsaken till att ledamöterna inte ville närvara var den hotfulla stämning som piskats upp kring skolnedläggningen, enligt Lisbeth Mörk-Amnelius.

– Vi vill inte utsätta oss för de risker det kan innebära med att närvara, skriver Mörk-Amnelius i pressmeddelandet.

Men enligt det centerpartistiska kommunalrådet Kjell Tenn kommer flera av majoritetens politiker visst att närvara.

– Jag pratade med våra ledamöter igår kväll. Även om de känner viss olust, så tänker de gå på mötet. Moderaterna ska också komma, som jag uppfattat det, säger Tenn, som styr den politiska majoriteten: C, M, KD och KL (Kommunlistan).

Vad tänker du då kring att Lisbeth Mörk-Amnelius skriver att inga ledamöter ska gå på mötet?

– Det är ett ställningstagande där hon räknar in alla i majoriteten. Jag vet inte hur tanken var när pressmeddelandet skickades ut. Lisbeth står dock fortfarande fast vid att hon inte har den säkerhet som krävs för att åka på mötet, säger Kjell Tenn, som inte tycker att stämningen är hotfull.

– Nej, jag har pratat med flera personer, och inte en enda har varit frustrerad eller arg. Jag tycker vi politiker måste våga gå på det här mötet. Det är faktiskt folket som valt att vi kommer sitta i de här positionerna.

Hur tror du stämningen kommer bli i Idre ikväll då?

– Jag tror det blir bra. Vi får hjälpas åt att hålla en vuxen nivå på mötet.

KD inte heller hotade
Inte heller Kristdemokraternas Ola Strand tycker att Amnelius beskrivning av verkligheten stämmer.

-- Nej, det stämmer inte så bra. Det är olyckligt att gå ut med den här informationen, man måste ju prata med oss andra innan man går ut med något sånt.

Upplever du att det varit en hotfull stämning i Idre?

– Nej. Det har inte varit någon hätsk stämning överhuvudtaget. Visst finns det folk som är upprörda, men vi kan föra konstruktiva diskussioner, säger Ola Strand. 

Mörk-Amnelius: "Hätsk stämning"
När Dalanytt når Lisbeth Mörk-Amnelius står hon fast vid sin ståndpunkt.

– Det känns hotfullt och hätskt. Vi var fem personer i majoriteten som fattade det här beslutet gemensamt i fredags. Vi kom fram till att vi inte skulle gå.

Men de andra partierna tänker gå på mötet. De vågar, men inte du?

– Ja, de har väl kanske för hård press på sig. Jag har ingen partiordförande i mitt parti som sätter den pressen på mig, säger Lisbeth Mörk-Amnelius, som tycker att de stormöten som hållts tidigare har varit gapiga och skrikiga.

– Det har varit många oförskämdheter tidigare, och vi lekmannapolitiker har inte så stor vana att hantera sådana stämningar.

Mötet hålls ikväll i Idres Bygdegård klockan 19.00.

Dalanytt
dalanytt@sr.se