ÅKLAGARMYNDIGHETEN

Åtal i barnporrhärva väntas på fredag

På fredag väntas åtal i den omfattande barnporrhärva där 23 kvinnor och två män har delgivits misstanke om brott. Bland de misstänkta finns huvudmannen som är från Borlänge.

Förutom huvudmannen, en 42-årig man från Borlänge, så finns i härvan även ett flertal kvinnor från Dalarna.

Kvinnorna och en man är misstänkta för brott av normalgraden och huvudmannen för grovt brott.

Åklagaren avser alltså att väcka åtal mot de inblandade på fredag.

Detta har hänt:
I den 42-årige mannens dator hade polisen hittat stora mängder barnporr, och det visade sig att en del av materialet hade spridits till ett stort antal personer runt om i landet.

Förundersökningen kom att omfatta två män och 23 kvinnor. Och att så gott som alla misstänkta var kvinnor har förbryllat rättsväsendet och gjort det här målet unikt i sitt slag.

Förundersökningen har tagit tid
Från början fanns en förhoppning hos kammaråklagare Niclas Eltenius att kunna väcka åtal i januari. Men det har dröjt tills nu med att väcka åtal. Förundersökningen är klar, några smärre kompletteringar har gjorts på sistone och delgivits de misstänkta.

Rättegången i det här målet kommer inte att kunna äga rum förrän efter sommaren. Det har Falu tingsrätt gjort klart, och sen är frågan på vilket sätt det kan genomföras.

Enligt Niclas Eltenius handlar det om så många misstäkta att det måste ske en uppdelning i grupper med skilda förhandlingsdagar.

Dalanytt
dalanytt@sr.se