LANDSTINGET DALARNA

Facklig oro efter sparförslag

4:52 min

200 vikarier ska bort och 38 vårdplatser försvinner. Dessutom förändras flera av landstingets verksamheter, enligt sparförslaget som landstingsstyrelsens majoritet presenterade igår. Nu ökar oron inom de fackliga leden.

Igår presenterades andra delen av det tuffa åtgärdsprogram som landstingsledningen i Dalarna måste ta fram för att se till att landstingets budget, som idag lider av ett underskott på flera hundra miljoner kronor, kan komma i balans till senast 2014.

På en presskonferens berättade vänstermajoriteten i detalj om ett sparförslag som bland annat kan komma att innebära 38 färre vårdplatser inom delar av landstingets olika grenar. Neddragningar inom primärvården föreslås och över 200 årsarbetstillfällen ska bort.

– I första skedet handlar det om 200 vikarier, inte tillsvidareanställda, säger landstingets personaldirektör Lars-Olov Björkqvist.

– Det här kommer innebära mycket övertid. Sommaren kommer bli kaotisk. Ska 200 vikarier bort, ja då blir det ännu tuffare för våra medlemmar, säger Yvonne Lipskog från Kommunal Dalarna.

-- Jag tror det kommer bli svårt att ha en säker vård. Redan idag är vårdskadorna för höga, och nu jagar man pengar istället, säger Kerstin Erlandsson ordförande för Vårdförbundet i Dalarna.

Men landstingsledningen säger ju att vårdkvaliteten inte ska påverkas?

– Samtidigt säger de att de ska prova att dra ned och titta på konsekvenserna sedan. Det kan bli överläggningar, övertid och då äventyras eventuellt patientsäkerheten, säger Kerstin Erlandsson.

– Landstingsledningen har sagt att de ska titta på den administrativa organisationen också, men jag är inte riktigt så säker på att de gör det. Chefer tillsätts ju fortfarande, säger Yvonne Lipskog.

Dalanytt
dalanytt@sr.se