BINGSJÖ

Butik erbjuder hemtjänst

1:20 min

Snart kan det bli möjligt att beställa hemtjänst från butiken nere på byn. I alla fall om du bor i Bingsjö utanför Rättvik, där butiken som redan erbjuder apotek och bank, nu också ska erbjuda hemtjänst.

Apotek, system, bibliotek, spel, kafé, bank, och livsmedel. På Bingsjö lanthandel finns redan det mesta. Och snart kan butiken alltså även erbjuda hemtjänst.

– Ja, vi behöver flera ben att stå på. Det säger delägare Pia Hansell Carlsson.


Lag om valfrihet
Att företag som Bingsjö lanthandel i framtiden kommer att kunna bedriva hemtjänstverksamhet beror på lagen om valfrihet, LOV.

Den innebär att privata företag och organisationer kan utföra vård och omsorgstjänster som kommunen tidigare utfört i egen regi.

LOV i kommunerna gäller oftast hemtjänst men det kan också handla om privata företag som har familjerådgivning eller driver äldreboenden.


Viktigt med trygghet
Just idag har Margit Vestlund handlat butiken. Hon tycker det vore jättebra om lanthandeln började med hemtjänst.

– För de gamla är det väldigt viktigt att de som kommer är bekanta med dem så att de känner sig trygga. Ju närmare man är den som behöver hjälpen desto lugnare måste det kännas. Så det tycker jag låter bra.


Falun enda kommun med LOV
Det upp till varje kommun om det vill ha LOV eller inte.

De flesta dalakommuner har inte tagit ställning eller sagt nej till LOV.

Falun är den enda kommunen som har LOV. Rättvik, Leksand och Avesta är på gång.

I dagarna ska Pia Hansell Carlsson och den andra delägaren skicka in ansökan om att få bedriva hemtjänst. Sedan återstår det för dem att bli godkända, både av kommunen men också av kunderna.

– Även om personerna får göra ett eget val så hoppas vi att de vill ha oss häruppe. Då slipper de ju åka många mil, de som ska sköta de gamla. Då finns vi ju här på orten. Och vi känner ju de gamla här och hoppas att de har förtroende för oss.

Dalanytt
dalanytt@sr.se