MANIFESTATION

Nu ska Västerdalsbanan räddas

1:22 min

En stor manifestation ska rädda den nedläggningshotade Västerdalsbanan. Om två veckor kommer ett specialchartrat tåg med demonstrerande människor att åka från Malung till Stockholm.

– Västerdalsbanan är väldigt hotad just nu. Vi vill få igång en ordentlig rörelse nu, säger Christin Löfstrand från Aktionsgruppen Rädda Västerdalsbanan.

Hennes förhoppning är att rikspolitikerna nu ska få upp ögonen för den eftersatta tågsträckan.


Specialhyrt tåg från Dalarna
Lördag den 28 maj kommer ett specialhyrt tåg att avgå från Dalarna. Från Malung, via Borlänge och vidare till Centralstationen i Stockholm.

Med på tåget kommer alltifrån ledande politiker i olika partier till företagare och vanliga resenärer att finnas, om Aktionsgruppen får som den vill.

Det handlar alltså om en satsning på att få en bred uppslutning av folk som vill visa att de vill se en upprustning av den här omdebatterade tågsträckan mellan Borlänge och Malung.

– Banan är i för dåligt skick för att det ska gå att lägga tyngre trafik på den. Den är dessutom för kort.

Vad händer om banan inte rustas upp?

– Får vi inte en prioritering från Trafikverket, får vi inte till en positiv inställning vid trafikbeställningarna från Landstinget, får vi inte en riksdagsprioritering på infrastruktur och järnvägar i landsbygden, då kommer landsbygden tyna bort till sist, säger Christin Löfstrand, som också är ordförande för Vänsterpartiet i Malung.


"Handlar inte om partipolitik"
Christin Löfstrand vill dock betona att det här inte är någon vänsterpolitisk manifestation.

– Vi måste få en bred uppslutning kring den här frågan. Det handlar inte om partipolitik i det här läget. Vi är många partier som verkat för den här saken på varsitt håll i flera år. Nu är det dags att vi gör gemensam sak, oavsett politisk färg.

– Vi har suttit i aktionsgruppen för att få till stånd den här manifestationen. Nu har vi börjat marknadsföra oss för att få med fler på tåget.

Väl framme i Stockholm hoppas Christin Löfstrand få lämna över listorna till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

– Får vi inte det så hoppas vi få berörda politiker från de olika partitopparna som tar med sig de namnunderskrifter vi tänker samla in.

Dalanytt
dalanytt@sr.se