FALUN

Krismöte om miljön på Guldstigens förskola

3:15 min

Trots upprepade försök att försöka hitta vad det är i miljön på Guldstigens förskola i Falun som gör att personal och barn mår dåligt, så kvarstår problemen. Och idag ordnade föräldrarna ett krismöte med verksamhetschefen.

– Vi har våra barn hemma den här veckan för vi törs inte lämna dem här. Vi vill inte ha det på vårt samvete att vi förstör framtiden för dem, vi vet ju inte vad det får för komplikationer. Det säger Jessica Schönning, som har två barn på förskolan.


Fick föras till akuten
Båda hennes barn har fått olika symtom på grund av den dåliga miljön.

Jessica Schönnings dotter Majken två år har konstant rinnande ögon och har fått eksem.

Sonen Lucas som är fem år gammal, och som också går på samma förskola, fick problem med att öron och läppar svällde upp, och fick föras till akuten där ingen läkare kunde svara på vad det handlade om.

Det finns också flera föräldrar som har barn på förskolan som fått utslag och irritationer som kan beror på något i miljön inne på förskolan.


Problem med ventilation
Byggnaden har haft många fel med exempelvis ventilation och avlopp som Kommunfastigheter har lagat, men personalens och barnens symtom kvarstår.

På mötet var många föräldrar irriterade över hur det kunnat gå så långt, och de vill nu att kommunen gör något.

Men Jan-Erik Andrén som är verksamhetschef för förskolan, kunde inte ge några klara besked innan de nya provsvaren kommit.

– Jag delar deras oro och är också frågande inför vad det är som är problemet här. Jag uppfattade inte det här som en demonstration utan det var ett bra möte som vi hade för att informera och försöka förklara.

Varför kan man inte bara stänga förskolan om barnen blir sjuka?

– Det ger inga bra signaler, att på frågan vilka grunder vi stänger, nää vi vet inte. Vi måste vara mer kompetenta än att bara gå på den känsla vi har. Vi måste lita på den kunskap som Kommunfastigheter har, säger Jan-Erik Andrén.


Klara besked
Jan-Erik Andrén menar därmed att det inte räcker med att barnen blir sjuka för att stänga förskolan, utan han måste först få klara besked på proverna och från Kommunfastigheter vad som är källan till besvären.

Samma problematik känns igen från ishallen i Falun.

– Det är först nu när vi har börjat agera som det går lite fortare och det tycker jag är synd att det ska behöva ligga på oss föräldrar att ta det ansvaret. Jag tycker det är fruktansvärt att vi leker med barnen på det här viset, avslutar Jessica Schönning.

Dalanytt
dalanytt@sr.se