Hot och våld mot poliser ökar

Våld och hot om våld mot poliser ökar enligt en undersökning från Polisförbundet. Mer än var tredje polis uppger att dom har utsatts för hot om våld när dom varit i tjänst.

Mats Jonsson är chef för kriminalunderättelsetjänsten i Dalarna och efter 25 år som polis har han märkt att hot blivit allt vanligare.

- Allt ifrån att dom talar om var man bor, var ens barn går i skola, berättar Mats Jonsson. Dom lovar att dom ska hämnas på en, kanske inte nu men senare.

Kriminella har också oftare vapen idag. Numer ingår skyddsväst i basutrustningen och så var det inte för fem år sedan.

- Tyvärr är det ju så att man vänjer sig vid hoten och sättet kriminella uttrycker sig på, säger Mats Jonsson. Jag är helt övertygad om att en vanlig svensson som hör det här tugget inte skulle sova på en vecka.

På Polisförbundet ser man allvarligt på det här. Lillemor Melin Sving, andre vice ordförande på Polisförbundet, säger att det är viktigt att poliserna får möjlighet att prata om det dom upplever men att det långt i från alltid fungerar så.

- Vi måste hålla den här dialogen vid liv och fortsätta jobba med de här frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista