SILJAN

Ekomuseum ska locka turister

1:31 min

Om några år kan ett Ekomuseum och en Geopark vara verklighet kring Siljansringen. Syftet är att locka fler och nya turister till området med hjälp av floran, geologin och kalkindustrin.

– Jag ser det som en möjlighet att få lyfta fram den unika historia vi har här, både med kalkindustrin och den geologiska historien med meteoritnedslaget, säger projektledaren för Ekomuseum i Rättvik, Thomas Jacobs.

Sedan 2009 har en projektgrupp med bland andra företagare, polarforskare och Dalarnas museum arbetat med att ta reda på hur turister kan lockas till unika områden kring Siljansringen.

Och nu under två dagar samlas personer från näringsliv, kommuner, museer, högskolor och universitet för att diskutera möjligheterna.

– Det finns flera intressanta platser för turister till exempel Dalhalla och Styggforsens vattenfall, säger geologen Karin Eriksson från Hedemora, som tror att turister från Europa kan lockas hit.

Och en idé som diskuteras är att bygga en multimediaföreställning, där besökaren får vara med om meteoritnedslaget 360 miljoner år senare.

– Ja med hjälp av tekniska effekter kan man göra en föreställning i stil med de som finns på Cosmonova på Naturhistoriska museet, säger projektledaren Thomas Jacobs.

Dalanytt
dalanytt@sr.se