Starka misstankar mot 21-åringen

Igår kväll greps den 21-åring som nu är anhållen för mordet på polismannen Ulf Grape. Han är anhållen på sannolika skäl och det är den högre graden av misstanke eftersom polisen känner sig säker på att det är rätt man man tagit.

Man tror även att det är en gärningsman som ligger bakom det här.

21-åringen är intagen på behandlingshemmet Granby Storgård i Vallentuna norr om Stockholm sedan i vintras. Hemmet riktar sig till unga missbrukare i åldern 16 till 24 år. Han satt där på ett 10 månader långt straff efter att han skjutit med ett hagelgevär i en trappuppgång.

21-åringen är uppväxt i Långshyttan under svåra förhållanden. Både mamman och pappan är dömda för flera brott. Han har varit fosterhemsplacerad och bott hos en släkting när förhållandena hemma bedömts som för tunga för ett barn.

Men trots de insatser som gjorts så började den brottsliga banan tidigt med bl a inbrott i fritidshus. 21-åringen är också dömd flera gånger för bland annat för töld, grov stöld och vapenbrott.

Den senaste domen gjorde att han hamnade på behandlingshemmet i Vallentuna. Då hade han blivit så arg för att han blev avvisad från en fest på julaftonen i Långshyttan att han hämtade ett hagelgevär och sköt med det i trappuppgången och så nära en flicka att hon skadades i benet.

När han nu var i Hedemora i helgen, där Daldansen ägde rum, var det för att han hade permission från behandlingshemmet.

Och det var alltså på natten mellan lördagen och söndagen som 21-åringen sen kom i kontakt med polismannen Ulf Grape som gått av sitt arbetspass i Falun och återvänt hem till sin bostad i Hedemora.

Förhör hålls med 21-åringen under dan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista