21-åringen var på permission

21-åringen var intagen på behandlingshemmet Granby Storgård i Vallentuna utanför Stockholm, och han var i helgen hemma i Hedemora på permission. Hemmet ansågs bra för mannen som hade problem med alkohol.

- Dom kommer till mig för att dom vill förändra sitt liv frivilligt, säger Peter Schölin, behandlingshemmets föreståndare, om de som är intagna.

21-åringen kom inte frivilligt utan var dömd till kontraktsvård som det heter efter att han skjutit med ett hagelgevär i en trappuppgång i ett hus i Långshyttan på julaftonen. 21-åringen har också problem med alkohol.

- Vi försöker normalisera dem så att de kan leva utan missbruk och kriminalitet i framtiden, säger Peter Schölin.

21-åringen skulle alltså anpassas till samhället. Å för det krävs det enligt Peter Schölin också permissioner. Men det finns strikta regler kring det här med permissioner.

- Man ska skriva en planering med ett syfte med permissionen som vi försöker kotnrollera så gott det går.

Peter Schölin vill inte diskutera 21-åringen specifikt men säger till Dalanytt att han inte skulle fått permission om syftet var att bara besöka Daldansen, en musikfest som ägde rum i Hedemora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista