Svårt få unga kriminella på rätt köl

21-åringen som misstänks för polismordet i Hedemora är redan, trots sin ålder, välkänd hos polisen. Och unga brottslingar som tidigt begår grova brott är mycket svåra att få på rätt bana igen säger kriminalinspektör Ulrika Granberg.

- Är man grovt kriminell redan som 18-åring och däröver finns det inte så jättemånga vägar att gå, säger Ulrika Granberg. Tyvärr så känns det som att så många är inbitna kriminella att de fortsätter.

Ulrika Granberg, som jobbar med ungdomsbrottslighet i Borlänge, berättar att flera av dem som arbetat med tidigare år som begått grova brott i unga år sitter i fängelse nu eller har avlidit.

Redan som 15-åring dömdes den idag 21-årige mannen för stölder men han har också dömts för misshandel och hot mot tjänsteman.

Liksom många andra unga grova brottslingar är 21-åringen är uppvuxen under svåra förhållanden. Både mamman och pappan är dömda för flera brott och 21-åringen har varit placerad i fosterhem.

Hans brottsliga bana började tidigt med bland annat inbrott, nu sitter han anhållen för mord på en polisman.

Av ungdomsbrottslingarna i Dalarna så är det bara en liten del som blir så här grova brottslingar, men när dom väl börjat på den banan är det näst intill omöjligt att få dom att sluta med brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".