Ynglingar åtalas för grov våldtäkt

Dom två ynglingar, 17 och 18 år gamla, som misstänks för att ha våldtagit en 15-årig flicka utomhus i Borlänge för drygt två veckor sen åtalades i dag av Falu Tingsrätt. De åtalas för grov våldtäkt.
Båda pojkarna förnekar att de gjort sig skyldiga till den grova våldtäkten.

Det var vid halvtolvtiden på kvällen den 19 juli i år som fyra ungdomar greps misstänkta för att ha våldtagit en nu 16-årig flicka i en gångtunnel nära Borlänge centrum.
Ungdomarna, som alla var mellan 14 och 18 år gamla, hade tillsammans med flickan varit på en privat fest i Borlänge och de kände varandra sedan tidigare.

Flickan lämnade festen för att ta sig till en adress där hon skulle bli hämtad av en anhörig för att få skjuts hem. Men de fyra pojkarna hinner ikapp och tog sällskap med flickan till den gångtunnel i Bullermyren där våldtäkten ska ha skett.
Redan tidigt i utredningen släpptes 14-åringen på grund av sin låga ålder och enare släpptes också en 17-åring. De är idag inte misstänkta för inblandning i brottet.

Däremot anhölls och häktades senare den andra 17-åringen och en 18-åring misstänkta för den här våldtäkten. Det är de två som idag alltså åtalas för grov våldtäkt eftersom de misstänks ha varit de två drivande under dådet.
Enligt kammaråklagare Margareta Brolin anses våldtäkten vara grov bland annat eftersom det var flera inblandade. Dessutom togs bilder av övergreppet med en digitalkamera. De två nu åtalade anses ha agerat med särskild hänsynslöshet.
18-åringen åtalas också för två fall av misshandel och två fall av narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".