Bärplockare luras till Ludvika

Varje dag kommer mellan 50 och 70 polska bärplockare till Tord Tillman i Grangärde. Bärplockarna har blivit hänvisade till Grangärde musteri av ett polskt företag som lovat att musteriet vill köpa bär. Men så är inte fallet.

Man köper bara lite bär ocg gör det av lokala leverantörer, och har därför ingen användning av polackernas tjänster.
Många av bärplockarna är studenter som lånat pengar för att kunna åka till Sverige och plocka bär.
1500 kronor vardera har bärplockarna betalat till företaget i Polen som har placerat dem på en camping i Ludvika där de får bo i tre dagar. Dessutom har bärplockarna betalat resan till och från Sverige. En normal månadslön i Polen ligger på runt 3000 svenska kronor.

Ledsna bärplockare
Tord Tillman på Grangärde musteri berättar att bärplockarna är bedrövade nu när dom märkt att det inte finns något jobb.
- De vet inte vad de ska göra. Många av dem ser helt hjälplösa ut. Man blir ledsen och besviken över att de blir lurade på det här sättet, säger Tord Tillman som nu ska rekommendera bärplockarna att åka till Värmland där det finns både bär och uppköpare.

Ingen hjälp
På polska konsulatet säger man att den enda hjälp man kan erbjuda bärplockarna är att försöka hjälpa dem hem igen. Bärplockarna får höra av sig till sina familjer i Polen om de behöver pengar till mat eller sjukvård. Många av dem som kommer saknar försäkringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista