21-åringen ska sinnesundersökas

Den 21-åring som misstänks för mordet på polismannen Ulf Grape i Hedemora i söndags har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för mord. Vid häktningsförhandlingen beslutades även att mannen ska genomgå en liten sinnesundersökning.

21-åringen själv säger att han inte var ute efter att döda, men han erkänner sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död.

Han har berättat att han kom i ordväxling med en man, men säger att han inte visste vem mannen var. Och 21-åringens advokat, Per Borgblad tror inte att Ulf Grape och 21-åringen har träffats förut.

Enligt advokaten Per Borgblad användes inget tillhygge, men åklagaren Catharina Wikner lämnar den frågan öppen än så länge.

21-åringen var påverkad av alkohol, men inte berusad, när han träffade på Ulf Grape utanför hans port under natten till söndagen, säger Per Borgblad.

Men 21-åringen kan ändå berätta detaljerat om vad det var som hände; Han kom alltså i ordväxling med en man, ordväxlingen ledde till att han med knytnävsslag och sparkar misshandlade mannen.

Men han säger alltså att inte var ute efter att döda, att han inte visste vem mannen var, inte visste att han var polis, och att han gick därifrån utan att inse att mannen var så svårt skadad att han skulle dö.

Om åklagaren, Catharina Wikner, ska få mannen fälld för mord är det just på de punkterna hon måste överbevisa 21-åringen.

Vid häktningsförhandlingen idag beslutade tingsrätten också att det ska göras en så kallad liten sinnesundersökning på 21-åringen.

Catharina Wikner tycker att en sådan undersökning är mer eller mindre självklar i ett sådant här fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".