Frivården försvarar kritiserad påföljd

De senaste veckorna har två fall av misshandel som lett till döden inträffat i Dalarna. I båda fallen var de misstänkta gärningsmännen dömda till så kallad kontraktsvård och stod alltså under behandling samtidigt som brotten begicks.

Först var det 21-årige Mattias Ström från Falun som dog av de skador han fick efter en misshandel. Förra söndagen avled polisinspektören Ulf Grape i Hedemora efter en grov misshandel.

I länet finns idag mellan trettio och fyrtio personer som dömts till kontraktsvård. Alvar Ohlsson i Falun fick den här påföljden efter att ha kört bil onykter. Idag är han dock drogfri och arbetar på organisationen Kris, kriminellas revansch i samhället.

- Jag tror inte att kontraktsvård fungerar för alla, säger Alvar Ohlsson.

Själv kom han i kontakt med Kris under tiden han hade kontraktsvård och blev motiverad att bli hederlig och drogfri.

En person kan bli dömd till kontraktsvård, om man har gjort något brottsligt samtidigt som man har missbruksproblem. Men hela idén bygger på att personen själv säger sig vara villig att följa en överenskommelse om att sluta missbruka och begå kriminella handlingar.

Det är en domstol som beslutar om kontraktsvård som ett alternativ till ett fängelsestraff.

Men många har undrat de senaste veckorna hur det kan vara möjligt att personer som är dömda till kontraktsvård kan avvika eller få permission och sedan begå grova brott.

- Det är inte rimligt att man avviker för i så fall ska man återförvisas till domstolen, säger Sven-Olov Wiberg som är chef för frivården i länet.

Alvar Ohlsson vittnar om att det är lätt att avvika eller få permission från behandlings- eller familjehem där många placeras under sin kontraktsvård.

- Det är ju ingen som hindrar en från att sticka därifrån.

Men Sven Olov Wiberg på frivården i länet menar ändå att kontraktsvård är något positivt.

- Jag ser ingen anledning till att ändra på det här konceptet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista