VÄSTERDALSBANAN

Därför läggs persontrafiken ner

0:58 min

Besvikelsen är stor bland många i Västerdalarna sedan Tåg i Bergslagen aviserat att persontrafiken på Västerdalsbanan ska läggas ner. Ingemar Frejj på Trafikverket förklarar varför persontrafiken på banan kommer att upphöra.

– För banor av den här typen är inte medlen så omfattande. Det gör att det är svårt att bedriva en persontrafik med god kvalité, säger han.

Ser till helheten
Trafikverket har i en utredning klassat Västerdalsbanan som ”lågtrafikerad godsbana” Dess underhåll har under flera år varit eftersatt.

– Vi försöker att se till en helhet för hela landet och de olika infrastruktursdelar som finns, både väg, järnväg och annat. Vi försöker att prioritera så gott vi kan och be om mer medel om det är möjligt att få det, säger Ingemar Freij.

Inga medel
Ingemar Freij menar att Västerdalsbanan är viktig för godstrafiken, men tror inte att banan kommer att kunna få mer pengar för att kunna bedriva persontrafik inom den närmaste framtiden.

– Vi jobbar hårt för att vi ska kunna fortsätta hålla en god godstrafik. Men jag tror att det är svårt att få fram de medel som behövs för persontrafiken på kort tid i alla fall, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Tidigare publiceringar om Västerdalsbanan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.