Ökning av ouppklarade utlänningsärenden

Högen av ouppklarade utlänningsärenden växer hos Dalapolisen, det gäller asylsökande som inte får uppehållstillstånd och som polisen ska hitta och skicka hem.
I januari i år handlade det om ungefär 200 personer och nu är det uppe i 350 fall.

I början av januari tillsattes en grupp hos polisen i Dalarna som skulle jobba med utlänningsärenden. Den gruppen är nu upplöst till följd av sjukskrivningar och förtidspensionering.
Nu kommer fler av avvisningsärendena att läggas ut på närpolisstationerna men man kommer också att ha tre specialister som känner till lagstiftningen som rör utlänningsärenden.

Många utlänningsärenden har legat länge på dalapolisens bord utan att man har haft tid och möjlighet att verkställa avvisningarna.
Dag Wixner är chef för rättsenheten vid Dalapolisen och han säger att migrationsverket bär ett stort ansvar för den här ökningen av ärenden eftersom deras handläggningstider drar ut på tiden.
Han anser att arbetsbördan för polisen är tung men att det framförallt är de asylsökande som får lida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista