MILKO-ARLA

Ilska bland mjölkbönder efter möte

1:29 min

Ilskan mot Milkos ledning är stor bland mjölkbönderna i Dalarna. På det möte som Arla och Milko höll idag, riktades stark kritik mot hur Milko har skötts. Samtidigt säger sig styrelseordföranden vara beredd att avgå.

Förra veckans beslut om att slå samman Milko och Arla har upprört många mjölkbönder i Dalarna. Och idag träffar de båda mejeriföretagens ledningsgrupper mjölkbönder från hela Dalarna i Säter, för att diskutera framtiden.

Och det var arga mjölkbönder som mötte upp ledarna för de båda mejeriföretagen.

– Jag känner ilska, riktig ilska, för det är så dåligt skött från styrelsens sida att det är helt otroligt, säger mjölkbonden Gertrud Jernberg Zernig från Lilla Snöån i Smedjebacken, som är en av kritikerna.

– Och det är vi medlemmar som får ta smällen, fortsätter hon.


"Det är katastrof!"
Den stora salen i Folkets Hus i Säter var smockfull av mjölkbönder som kommit från Dalarna och andra län för att lyssna på förklaringar och framtidsplaner från de två mejerierna som snart kan bli ett.

De första timmarna av mötet ägnades bland annat åt hur Milko skötts. Eller kanske ska man säga vanskötts? Det säger i alla fall Gertrud Jernberg Zernig.

– Det här är katastrof. De har gjort en ren drömbudget som är baserad på intäkter som inte finns.

– Jag förstår att folk är besvikna och upprörda, och kritiken är till viss del berättigad, säger Lars Reyier som är Milkos styrelseordförande.

– Men verkligheten är den att vi tvingats sänka våra avräkningspriser eftersom våra intäkter svikit. Det svider mest hos våra ägare.

Vad säger du till den som tycker du ska avgå?

– Jag är den förste att ställa min plats till förfogande, om det skulle göra saken bättre. Men jag har också sagt att jag har varit med och satt båten i sjön, då ska jag också ro den i land.


Pest eller kolera
Det mesta pekar nu alltså på att Milkobåten ros in mot Arlas strand. Och om det inte skulle bli nån sammanslagning mellan Arla och Milko, då är det konkurs som gäller för många av bönderna.

Flera av de mjölkbönder som Dalanytt pratar med beskriver därför det nuvarande läget som en slags pest- eller kolerasituation. De vill varken bli uppköpta av mejerijätten Arla, eller lägga ner.

– Man börjar få en insikt om hur det ser ut och vilka alternativ som finns, säger LRF:s ordförande i Dalarna, Ulrik Isacsson.

– För mjölkböndernas bästa måste vi ha en fusion så snabbt som möjligt. Alternativen är inte så många idag. Det finns bara ett alternativ nu.

Vilket då?

– Det är att fusionera så snabbt som möjligt. För att rädda pengarna.


"Vi har gjort vad vi kunnat"
Åke Hantoft, ordförande i Arla, sa i programmet Tolvåtie tidigare idag, så här om förväntningarna inför mötet:

– Jag har förväntningar om en konstruktiv och bra dialog där man har fokus på mjölkekonomin hemma på gårdarna.

Milko vill ju gå samman med Arla för att ekonomin är så dålig, något många menar beror på att företag misskötts.

Lars Reyier är ordförande i Milko:

– Jag kan förstå att folk tycker att Milko har vanskötts, ekonomin har ju vikit kraftigt ner. Sedan är det ju yttre faktorer som gjort att det blivit så här. Vi har gjort vad vi kan men inte lyckats.

Lyssnarfråga: Hur blir det med mjölkpriset?

– Vi som är mjölkbönder tycker ju att våra produkter är prisvärda, och jag tror inte det blir någon större skilland för priserna sätts i förhandlingarna mellan mejeriföretagen och kunderna, säger Åke Hantoft.

Lyssnarfråga: Kan jag vara säker på att jag kan köpa lokalproducerade mejeriprodukter i min butik i fortsättningen?

– Det beror på vad man menar med lokalproducerat, jag tycker att man ska titta på var den närmaste Milko- eller Arlabonden bor. För det är faktiskt den som är viktigast för att vi ska få svenska mejeriprodukter i hyllorna, säger Åke Hantoft.

Om man vill ha mjölk från kor som betar i Dalarna, kan man få det?

– Man har en anläggningen i Dalarna och kring den går det inte att säga något nu, för nu inväntar vi ju den demokratiska processen hos Milkos bönder och sedan konkurrensverkets prövning. Men så länge Hedemora och Grådö mejerier finns här så kommer det finnas dalamjölk i hyllorna.

– Men hur länge Grådö mejeri kommer finnas kan vi inte säga nu.

Forskaren Maths Isacson, är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, och ett av hans forskningsområden är svensk jordbruksomvandling och han har med intresse följt utvecklingen i mejerifrågan.

Och Maths Isacson tror att mjölkbönderna kommer att få sämre villkor - och kunderna sämre mjölk - vid en sammanslagning.

Blir mjölken av sämre kvalité när den får åka längre?

– Nej det tror jag inte, vi kör ju mjölk redan idag långa sträckor, så där tror jag inte det blir någon skillnad, säger Milkos Lars Reyier.

– Det är en säker och obruten kylkedja så det här påverkar inte kvaliten på produkterna, säger Åke Hantoft.

För mer information och lyssnarfrågor, och hur bönderna resonerar, kan du höra i ljudklippen.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Milko

Milko är ett svenskt mejeriföretag med en årlig invägning av drygt 292 miljoner kg(2009) från ett område som täcker 40% av Sveriges yta. Tillverkning sker i Karlstad (beslut om nedläggning), Hedemora (Grådö), Sundsvall (beslut om nedläggning) och Östersund, där även huvudkontoret ligger.

Milko är en ekonomisk förening som ägs av cirka 800 mjölkbönder.

Den grundades 1991 genom sammanslagning av Värmlandsmejerier, Dalarnas Mejeriförening och Södra Hälsinglands Mejeriförening. Detta år avreglerades jordbruket och många mejerisammanslagningar genomfördes innan Sverige 1995 gick med i EU, som har andra regler för konkurrensbegränsning.

År 2000 gick NNP - Nedre Norrlands Producentförening - samman med Milko. Mejerier i Arvika, Örnsköldsvik Hammerdal, och Bollnäs, har lagts ner.

Övriga mejerier har alltmer specialiserat sin produktion, till exempel paketeras ingen mjölk i Östersund, där tillverkas däremot bland annat ost, mjukost och messmör hos Fjällbrynt AB, ett tidigare dotterbolag till Milko.

Den 26 april 2010 valdes Lars Reyier till ny ordförande. Lars Reyier är ledamot av Milkos styrelse sedan 2004.

Källa: Wikipedia

Fakta: Arla

Arla Foods är en kooperativ mejeriförening, som ägs av svenska, tyska och danska mjölkbönder.

Företagsnamnet är Arla och kommer från den första mjölkandelsföreningen som bildades år 1881 på gården Stora Arla i Odensvi socken, Köpings kommun, Västmanland.

Arlas mjölkbönder är både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken.

Huvudkontoret ligger i danska Århus och nuvarande koncernchef är Peder Tuborgh.  I Sverige har företaget kontor i Stockholm och driftsplatser i Falkenberg, Göteborg, Götene, Jönköping, Kallhäll, Kalmar, Kvibille, Linköping, Skövde, Stockholm, Vimmerby och Visby. Därutöver finns distributionsterminaler på sex andra orter.

Arla meddelade den 17 december 2010 att man för samtal med den tyska mejerikoncernen Hansa-Milch eG om en tillänkt fusion. Det slutgiltiga beslutet kommer att tas den 2 mars 2011 förutsättning att EUs konkurrensmyndigheter säger ja.

Åke Hantoft är ordförande sedan 2011.

Källa: Wikipedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.