Vill inte ha fria sprutor

1:22 min

Flera partier i Dalarna vill att landstinget inför sprutbyte för narkomaner. Men hjälper det verkligen de som missbrukar? Per Milton Nordlander, som själv är före detta missbrukare, tycker förslaget är en dålig idé.

– Jag tycker att det ska vara nolltolerans som gäller. Det svåraste är nämligen inte att sluta missbruka utan att sedan fortsätta att vara ren, och om jag då har valet att kunna välja rena sprutor finns en risk att jag tar den. Det här är bara en bakväg för politikerna, säger Per Milton Nordlander.

Per berättar att första gången han testade alkohol var när han var åtta år. Sedan blev det bara tyngre droger. Men i dag så är han ren.

– Det beslutet kämpar jag med varje dag, jag ska inte ta droger igen, och då behöver jag varken rena eller smutsiga sprutor, säger han.

Inom missbruksvården finns det också de som är emot att landstinget skulle införa sprutbyte. Bland annat personalen på missbruksenheten i Avesta.

– Vi tycker inte att det är något bra förslag. Det skickar signaler om att det är okej att injicera och gör att folk kan gå över den spärr som det faktiskt är att börja med sprutor, säger Annika Fritz som jobbar på öppenvården i Avesta.

Men i Skåne har de ju sprutbyte och där tycker de att det fungerar bra.

– Ja, men samtidigt så finns det inga studier som visar att det skulle vara bättre i Malmö än till exempel Göteborg där de inte har sprutbyte, säger Annika Fritz.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se