Allvarlig kritik mot socialtjänsten i Falun

Länsstyrelsen riktar nu allvarlig kritik mot socialtjänsten i Falu kommun för att man inte gjorde tillräckligt när det gäller den flicka som kastade sig ut genom ett fönster på tredje våningen för att komma undan sina föräldrar.
Trots att flera anmälningar gjordes till Socialtjänsten så gjordes inget åt flickans situation.

– De har brustit när det gäller utredningsskyldigheten eftersom de inte inledde utredningen omgående, säger Berndt Johansson, socialkonsulent på Länsstyrelsen i Dalarna.

Redan 1998 kontaktade skolsköterskan socialtjänsten och gjorde en anmälan då hon misstänkte att flickan misshandlats hemma. Nästa gång det kom in en anmälan var våren 2003. Då tog skolan kontakt med socialtjänsten för att de misstänkte att de Kosovoalbanska föräldrarna tänkte gifta bort flickan i hemlandet.

Vid samtal med flickan framkom det även att hon slagits med olika tillhyggen. Några månader senare så hör skolsköterskan av sig till socialtjänsten igen då flickan visar tecken på fysiska skador. Efter det så kommer flickan aldrig mer till skolan. Den 3:e november träffar socialtjänsten till slut flickan. Hon berättar då att hon blivit slagen och att hon vill ha hjälp att komma hemifrån.

Socialtjänsten ber om att få återkomma till henne om ett par dar, men redan dan därpå så brister det för flickan som kastar sig ut från tredje våningen i det hyreshus hon bor i tillsammans med sin familj. Flickans bön om hjälp hörsammades alltså inte tillräckligt snabbt.

Det blev ju senare rättssak av det här och föräldrarna dömdes för grov fridskränkning till fängelsestraff. Men socialtjänsten i Falun hade alltså fått vetskap om att allt inte stod rätt till i den här familjen långt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".