Kulturarv förfaller

Kulturellt intressanta hus i Grängesberg står och förfaller.

Det handlar om området Källfallet som byggdes 1896 för gruvarbetare med familjer.

Men nu har området stått och förfallit i flera år.

När Källfallets senaste ägare gick i konkurs för fyra år sedan tvingades de boende att flytta och sedan dess har den gamla bruksgatan förfallit och vandaliserats.

- Eftersom det inte finns någon ägare kan kommunen inte begära att någon rustar upp området, säger Göran Sundell som är stadsarkitekt i Ludvika.

Källfallet är ett område med stort kulturellt värde eftersom både byggnaderna och området däromkring är detsamma som när området byggdes för mer än 100 år sedan. Men idag liknar Källfallet mer en spökstad.

Husen är vandalsisrade och uthus har bränts ner. Dörrar och fönster är igenspikade och inne i husen har toaletter, handfat och kopparrör plundrats.

- Ingen har i nuläget lust att bekosta en upprustning. Men man kan inte riva området heller eftersom det finns ett skydd i detaljplanen för området. Man ville skydda den här miljön. Det går alltså inte att riva för då bryter man mot lagen, säger Göran Sundell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista