Dalarna sparar mer på skolorna än riksgenomsnittet

Nya nedskärningar väntar för de allra flesta skolor i Dalarna.

Det visar en enkätundersökning som Lärarnas riksförbund har gjort.

Enligt enkäten väntas nedskärningar i 14 av 15 dalakommuner det kommande året. Något som gör Lärarnas riksförbunds länsombudsman Lena Lindqvist Albinsson besviken.

- Det var ett förväntat resultat att det skärs ned på skolorna runtom i Sverige. Men det var en besvikelse att få veta att Dalarna skär ner mer än riksgenomsnittet, säger Lena Lindqvist Albinsson.

Lena Lindqvist Albinsson vet inte exakt vad det beror på att man skär ner mer i Dalarna än på andra håll i landet. Men hon är mycket kritisk till att politikerna låter besparingarna fortsätta. Hon menar att det här kommer att få stora konsekvenser för skolbarnen.

- Ofta skär man i omkringpersonalen på skolorna. Alltså exempelvis kurator, skolsköterskor, assistenter och speciallärare. De behoven finns hos eleverna. Och när det inte finns personal som kan hantera detta får lärarna mer att göra. Tillslut blir det för mycket, säger Lena Lindqvist Albinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".