Allt fler västmanlänningar söker vård i Avesta

Fler och fler västmanlänningar åker till Avesta när de behöver akut sjukvård. Sedan den 1 februari, då akutmottagningen i Fagersta stängde, har fyra gånger så många västmanlänningar som under samma period förra året sökt sig till akuten Avesta.

Ifjol var det ungefär 20 västmanlänningar per månad som besökte akutmottagningen i Avesta, men nu är det mellan 80 och 90.

Folke Lindqvist som är chef för akutmottagningen på Avesta lasarett tycker att det här är bra för framtiden.

- Det innebär att akuten i Avesta får ett lite större patientunderlag än vi har idag. Men det kan också innebära en stabilare grund för fortsatt versamhet, säger Folke Lindqvist.

Så sent som i våras debatterades avestaakutens framtid i samband med Landstinget Dalarnas stora bespringsprogram. Tanken var då att verksamheten skulle krympa. Men just nu ser det ut som om akuten får vara kvar i sin ursprungliga form.

Folke Lindqvist säger att ökningen av antalet patienter från Västmanland beror främst på att nedläggningen av akuten i Fagersta i februari i år.

- Folk som bor i norra Västmanland får långt att åka till Västerås eller Köping där det fortfarande finns akutmottagningar. Därför väljer de att komma till oss. Dessutom har vi bra vård, säger Folke Lindqvist.

Förhoppningen är nu att ett mer omfattande samarbete mellan landstingen i Dalarna och Västmanland ska kunna komma till stånd. Landstinget i Västmanland har tidigare varit skeptiska till ett samarbete eftersom de genom nedläggningar av egna akutmottagningar räknar med att spara pengar. Men Folke Lindqvist tror att ett samarbete är ett måste.

- I den här delen av Bergslagen behöver vi en akutverksamhet. Vi behöver bara komma överens om hur vi ska organisera det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".