Polisreformen - ett fiasko i Dalarna?

För 10 år sedan startade polisreformen i Sverige och i Dalarna. Riksdagen klubbade igenom reformen och målet med den var att bygga ut närpolisstationerna, förebygga brott och minska de vardagsnära brotten i samhället. Polisen skulle finnas nära människorna.

Matts Johansson som är länspolismästare i Dalarna säger till Dalanytt att det som har blivit bättre är att polisen jobbar på ett annat sätt idag. Man jobbar mer i team.

- Vi jobbar dessutom mot en grövre brottslighet idag. Då har vardagsbrottsligheten fått stå tillbaka. Förr åkte vi på alla inbrott, men det har vi inte tid med idag. Det är något vi vill tillbaka till, men då måste vi har mer folk, säger Matts Johansson.

Det verkar inte som om polisreformen blev någon stor succé i Dalarna. Målet med polisreformen var att bygga ut närpolisstationerna, förebygga brott och minska dom vardagsnära brotten i samhället. Polisen skulle finnas nära människorna.

Men sen reformen kom i gång har polisstationerna minskat från 22 till 13, och framtiden ser inte ljus ut.

- Jag tror faktiskt att det kommer bli ännu färre polissationer i Dalarna. Jag ska försöka göra vad jag kan för att förhindra en sån utveckling. Men som utvecklingen ser ut kommer man att koncetrera personalen på färre orter. Men man måste ändå jobba i de orter där ingen polis finns stationerad, säger Matts Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista