Hyresrabatt ska få studenter att bokföra sig rätt

Den här veckan startar höstterminen vid Högskolan Dalarna och Borlänge kommun passar då på att försöka övertyga de studenter som kommer från andra delar av landet att folkbokföra sig i kommunen där de studerar.
Ungefär varannan student vid högskolan i Borlänge är inte folkbokförd i kommunen.

En del av de studenter som inte har folkbokfört sig i Borlänge dagpendlar från sina hemorter.
Det är också vanligt att studenter låter bli att göra en flyttanmälan trots att de flyttar till sin studieort. Det vill Borlänge kommun ändra på, säger Roger Johansson, informationschef på kommunen.

Enligt lagen är man skyldig att folkbokföra sig på den plats där man bor och den platsen är ”den fastighet där man regelmässigt tillbringar... sin dygnsvila”. Med andra ord ska en student som pluggar i Borlänge och hyr ett studentrum där vara folkbokförd i just Borlänge.

Eftersom många struntar i att folkbokföra sig så har Borlänge kommun satt ihop ett erbjudande för att locka studenterna att följa lagen. De får rabatterad hyra i tre månader, gratis uppkoppling mot Internet och de får ett förmånspaket med olika rabatter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".