Ny rapport:

Vargflytt går över förväntan

2:58 min

Försöket att stärka vargstammen genom att flytta valpar mellan de svenska djurparkerna har fungerat över förväntan, enligt en ny rapport. De första resultaten tyder på att det är möjligt att sätta ut djurparksvalpar bland vilda vargar nästa år.

– Det har gått väldigt, väldigt bra här, säger Pernilla Thalin som är djurparkschef vid Orsa Grönklitt.

– Alla valpar lever och mår bra. De har också gått upp lika mycket i vikt.

I slutet på maj födde en varghona i Orsa Grönklitts inhägnade park sex valpar. Kort efter att det fick hon sällskap av två nya valpar från Nordens Ark. I det här experimentet, där två svenska och två norska djurparker är inblandade, är nämligen tanken att man ska kolla på hur det går att flytta vargvalpar från en kull till en annan. Svaret på den frågan är alltså att det går bra.

Det visar också en första rapport som inte publicerats men lämnats in till Jordbruksverket från Kolmårdens Djurpark.

– Vi satte upp kameror utanför lyorna där vi lade in fostervalpar. Kamerorna visade att tikarna kom tillbaka ganska snabbt och hämtade valparna. Det här visar att det faktiskt fungerar, åtminstone i det första steget, säger Inger Scharis som är samordnare för projektet.

Fungerar trots åldersskillnad
– Vi ska inte dra några förhastade slutsatser här, för vi är ju mitt inne i försöket. Men tikarna har inte diskriminerat fostervalparna, konstaterar Inger Scharis, som också berättar om att testet har fungerat bra trots åldersskillnad mellan valparna på vissa håll.

– Vid Järvzoo var fostervalparna åtta dagar yngre än tikens egna valpar, och då hade fostervalparna svårt att konkurrera med de äldre om tikens mjölk till en början.

– En mätning vi gjorde tolv dagar efter att de lades hos tiken visade att fostervalparna bara hade ökat 17 procent i vikt, medan de äldre valparna gick upp 58 procent. Men när vi vägde tio dagar senare hade fostervalparnas tillväxt förbättrats, säger Inger Scharis.

Fortsatta försök
Det här testet kan nu komma att bli Regeringens svar på EU-kommissionens fråga vad Sverige ska göra för att stärka vargstammen genetiskt. Redan nästa år skulle metoden kunna börja användas i det vilda, men först måste bland annat Jordbruksverket, Naturvårdsverket och svenska Djurparksföreningen tala om var de står i frågan. Om de säger ja är det nästa vår som passar bäst för en utplantering av vargvalpar i skogarna.

 – I så fall bör man göra det när valparna föds nästa år i april, maj, säger Inger Scharis, som inte törs sia om sannolikheten för att testet kommer användas i det vilda.

Nu kommer det här försöket pågå i tjugo veckor till.

– Då ska vi analysera och se hur vargvalparna får vara kvar i flocken, säger Pernilla Thalin.

 – Det här är ett hett debatterat ämne, och vi i Orsa Grönklitt tänker nog inte delta i ett eventuellt utsättningsprojekt senare. Vi bistår enbart med medel till forskningen.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista