Fängelse för gruppvåldtäkten i Borlänge

De två unga män som åtalats för att våldtagit en 16-årig flicka i en gångtunnel i Borlänge för en månad sen fick i dag sina domar vid Falu tingsrätt.
Ynglingarna, som är 18 och 17 år och från Borlänge, fälldes båda för grov våldtäkt.

18-åringen dömdes till två års fängelse, och det straffet omfattar också ett misshandelsbrott och narkotikabrott.
17-åringen dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader.

Den 16-åriga flickan var natten till den 20 juli på en fest tillsammans med fyra unga män. Under natten lämnade hon festen och gick mot den plats där hon skulle bli hämta av sin mamma.
De fyra unga männen lämnade festen strax efteråt och hann ikapp flickan. I en gångtunnel attackerades hon av de båda nu dömda männen. De slet med våld av flickan hennes kläder.

Medan en våldtog henne tvingade den andre till sig oralt samlag. Övergreppet fotograferades av en annan tonårspojke som var med i sällskapet. Männen nekar till att ha våldtagit flickan. De menar istället att den var den 16-åriga flickan som tog initiativet till att ha sex i gångtunneln.

Men tingsrätten tror inte på pojkarna. Dessutom finns två vittnen som styrker flickans berättelse. Tingsrätten skriver i sin dom att de båda männen visat särkilt hänsynslöshet och råhet med tanke på omständigheterna kring våldtäkten. Till exempel att det var flera andra män närvarande och för att våldtäkten fotograferades.

Enligt tingsrättens dom ska dom två ynglingarna också betala ett skadestånd på 140 000 kronor till den våldtagna flickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".