Krav på omfördelning av björnkvoten

På lördag startar björnjakten och 25 björnar får skjutas i hela länet i år. Men precis som alla andra år så kommer norra Dalarnas björnjägare att hinna skjuta samtliga björnar långt innan jakten har börjat i södra Dalarna.
Jägareförbundet tillsammans med LRF ville ändra på det här och låta de södra delarna av länet få en egen kvot björnar att skjuta.

– Vi hade ansökt till Naturvårdsverket om en uppdelning för att möjligen få fälla någon mer björn i söder, men så blir det inte, säger Anders Andersols på Jägareförbundet i Falun.

I Naturvårdsverkets motivering till sitt nej skriver man att man vill se en spridning av björnstammen söderut. Då lär det bli likadant i år som alla andra år, d.v.s. att trots att björnjakten gäller för hela länet så kommer björnarna att fällas i norr.

Det är älgjaktstiderna som avgör när jägarna kommer ut i skogarna på riktigt, och söder och väster om Siljan blir inte det förrän den 11 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".