"Flytta mobbaren inte den som mobbas"

I veckan är det skolstart i Dalarnas kommuner och nu går Skolverket ut med uppmaningen till rektorerna att flytta på elever som mobbar i stället för dom som blir mobbade.
Mona Bergman är undervisningsråd på skolverket och hon säger att det finns en vanföreställning bland rektorerna att det är den som blivit utsatt för mobbning som ska byta skola och den föreställningen bör man bryta.

Mona Bergman säger hon är helt övertygad om att skolor som väljer att flytta mobbade elever gör det för att man tror att det är bäst, men hon vill att skolorna ska tänka till en extra gång innan man gör det.

– Det viktigaste är den mobbade elevens situation och skolorna måste ta hänsyn till vad som är bäst för den eleven, något som inte alltid görs idag, säger Mona Bergman.

Skolverket ger nu för första gången ut allmänna råd för arbetet mot kränkande behandling och hon tror att de kommer att hjälpa rektorerna i deras arbete.

Leif Andersson är rektor på högstadieskolan Västra Skolan i Falun och han tror att råden kan fungera som stöd för det anti-mobbningsteam de har på skolan.

Sofie Näsman har just börjat nionde klass på Västra skolan och hon tycker att det bästa är om ingen behöver byta skola, men om det inte går tycker hon att det här låter som en bra idé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".