Dom i gruppvåldtäktsrättegången anses unik

I går kom domen mot dom två unga män, 17 och 18 år gamla, som åtalats för att våldtagit en 16-årig flicka i en gångtunnel i Borlänge. De fälldes både två för grov våldtäkt.
Katarina Wennstam, kriminaljournalist och expert på våldtäktsmål, anser att Falu tingsrätts dom i målet är unik och borde bli prejudicerande.

Katarina Wennstam säger att det ovanliga med domen bland annat är att rätten utgår från att kvinnan har rätt till en egen sexualitet, men även det sätt som domstolen uttrycker sig på i domen är ovanligt.

Hon säger också att det är vanligt att männen, som de i Borlänge, nekar till våldtäkten och hävdar att tjejen faktiskt ville ha sex. Ovanligare är att tingsrätten, som i domen som kom i går, betonar att tjejens beteende tidigare på kvällen saknar betydelse och det står inget i domen om hur flickan till exempel var klädd. Istället är fokus på de unga männens beteende.

Katarina Wennstam har skrivit två böcker om våldtäkter och har studerat ett stort antal våldtäktsfall och domar. Den senaste boken heter ”En riktig våldtäktsman” och handlar om gärningsmännen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista