Idre och Särna församlingar kan gå samman

Efter tio års diskussioner ser det nu ut som om Särna och Idre församlingar går ihop. Ikväll ska Idreborna informeras om planerna.

Båda församlingarna är alldels för små för att klara verksamheten, personal, kyrkor och begravningar på egen hand, och ledningen i västeråss stift har under många år försökt övertyga de båda församlingarna om fördelarna med att gå ihop. Och nu tycks det kunna bli verklighet.

Det är dock inte tal om att bilda en gemesnam församling. I första skedet är det en ekonomisk genskap det handlar om - en så kallad samfällighet som tar ansvar för personal, begravningsväsende och fatighetsskötsel. På sikt kan det dock bli en enda församling för Idre och särnaborna.

Idag har Särna en betydligt högra begravningsavgift och högre kyrkoavgift än Idre och ett samgående kommer med all sannoilihet att betyda att det blir dyrare för idreborna att vara med i kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista