Avestaföretag stäms för stöld av företagshemlighet

Företaget Filtrator i Avesta anklagas av en konkurent för stöld av företagshemligheter. Filtrator har nyligen leverererat räddningsmaterial till OS i Aten - en order värd 20 miljoner kronor. Men nu hävdar konkurenten Sedab att allt är kopierat av en före detta anställd hos dom. Sedab har lämnat in en stämning hos Falu tingsrätt.

Om OS i Aten skulle drabbas av en terroristattack kommer Greklands försvar att använda en saneringsvagn från Filtrator i Karlbo i Avesta. Filtrator gör en mobil vagn som innehåller allt som behövs vid sanering av människor efter ett kemiskt angrepp.

Men enligt konkurenten Sedab så är saneringsvagnen deras idé. Dom känner sig bestulna på sin produkt och sitt kunnande av en före detta anställd.

Den anställde fick sparken och började hos Filtrator i stället. Och där ska han, enligt Sedab, ha avslöjat företagshemligheter.

Enligt stämningen vill Sedab förbjuda den anställde och Filtrator att utnyttja företagshemligheterna. Dessutom stäms Filtrator på ett skadestånd. Hur mycket pengar skadeståndet handlar om är inte klart än, men ordern till OS i Aten var på 20 miljoner kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista