Gömd pojke apatisk

Ännu ett barn i en asylsökande familj som håller sig gömd har blivit apatisk. Familjen håller sig gömd i Dalarna och pojken kan inte längre gå i skolan.

Förra veckan började skolan för Dalarnas barn. Men det är inte alla barn i Sverige som kan och får gå i skolan. Barn asylsökande som fått avslag på sin ansökan och sen lever gömda har ingen rätt till skolgång, dessutom mår dom ofta mycket dåligt.

Ett av dom är Djordjes son som är sju år. I stället för att gå i första klass ligger han i en mörk lägenhet någonstans i Dalarna. Han är ytterligare ett flyktingbarn som blivit apatisk.

För två månader sen såg Djordjes son polisen. Sen dess har han inte gått ut. Hela sommaren har han varit inne i sitt rum med gardinerna fördragna. Djordje känner sig fullkomligt maktlös.

Djordje och hans fru hade ett bra liv i Bosnien fram till dess att trackasserierna började från religiösa fanatiker, som hotade familjen därför att man inte följde islam till punkt och pricka.

För fyra år sen kom Djordje och hans familj till Sverige men ansågs inte ha skäl att få stanna. Under tiden familjen gör nya ansökningar lever dom gömda med sina två barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista