Utarmning av glesbygden i skogslänens inland

Samtidigt som byarna i skogslänens inland ödeläggs ökar befolkningen kraftigt i landsbygdsområden i närheten av storstäderna. Det framgår av en rapport som Glesbygdsverket presenterar idag.

Glesbygdsverket konstaterar att befolkningsminskningen resulterar i en ond cirkel med urholkad service och arbetskraftsbrist som hotar bygdernas överlevnad.
Landsbygdsbefolkningen totalt minskade i Dalarnas län, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Värmland, Örebro, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbottens och Norrbottens län.

Den tidigare bilden av att det är unga kvinnor och inte män som flyttar och har också förändrats visar rapporten. För totalt förlorade gles- och landsbygden 1 400 fler unga män än kvinnor under förra året.

Samtidigt som fler pojkar flyttar från gles- och landsbygdsområden håller den positiva trenden med barnfamiljer som flyttar till gles- och landsbygder i sig

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".