Läkare i Mora kritiseras för bristande rutiner

En läkare på Mora lasarett får nu kritik av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Fallet handlar om en cancersjuk man som inte fick den operation han behövde på grund av bristande rutiner.

Mannen hade opererats för en elakartad testikelcancer när det fyra år senare upptäcktes att sjukdomen spritt sig till lungorna. Meningen var att mannen skulle få en remiss till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men det stannade vid det. Någon remiss blev aldrig skickad dit.

Läkaren i Mora som fattade beslutet om remiss har förklarat det hela med att det skett en oförklarlig miss i rutinerna när det gäller kontakterna mellan röntgenkliniken och kirurgkliniken på sjukhuset.

Det här misstaget upptäcktes först efter 15 månader när cancerpatientens husläkare kontaktade sjukhuset. Men då var det för sent, det var inte längre meningsfullt att operera och ett halvår senare avled mannen.

Socialstyrelsen som anmälde fallet till sjukvårdens ansvarsnämnd konstaterade att det är extra viktigt att patienter med elakartade tumörer följs upp, och det ansvaret låg i det här fallet på den läkare som beslutade om att skicka mannen till Akademiska sjukhuset. Ansvarsnämnden har samma uppfattning som socialstyrelsen. Nämnden ger läkare en s.k. erinran som disciplinpåföljd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".