Rovdjurscentret Grönklitt

Skadeskjutning tas upp på björnsymposium

1:29 min

Var tredje björn som jagas blir skadeskjuten. Det är forskningsresultat som bland annat det här som diskuteras på årets Björnsymposium vid rovdjurscentret Grönklitt i Orsa.

Sigbjörn Stokke från Norskt Institut för Naturforskning förklarar varför skadeskjutning är så vanligt.

- Först och främst beror det på att björnen är väldigt liten jämfört med en älg. Så det är svårare att få en bra träff. Därför ser vi också, när vi analyserar data, att det är mera träffar i perifiera organ som fötter och nacke osv.

Beror det på att jägare är sämre skyttar?

- Nej det vill jag inte säga men det är väl först och främst att björnen är liten och det är ofta en stressig situation. Många som skjuter på björn har aldrig sett en björn och man vet att björnen kan vara farlig.

Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör vid Länsstyrelsen och säger att kunskapen om svårigheten med att skjuta björn nu blivit mer spridd.

- Man har så kallat björnpass där man utbildar björnjägare så att man vet att träffytan är mycket mindre än vad man tror.

Kunskapen måste spridas

- Det är ett problem att man skadeskjuter djur. Vet man inte med säkerhet att man träffar så ska man ju inte skjuta. Det kan bli bättre, ju mer om den här kunskapen sprids.

Gör ni någonting, har ni utbildningar går ni ut och informerar?

- Det ligger inte på länsstyrelsen att göra detta utan det är ett uppdrag som jägarförbunden har. Det säger Stig-Åke Svensson

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista