ARBETSMARKNAD

Allt färre söker säsongsjobb i fjällen

1:23 min

Det verkar bli allt mindre populärt att säsongsjobba i fjällen. Antalet jobbansökningar har i flera fall halverats jämfört med i fjol.

– Det har trillat in betydligt färre ansökningar i år än tidigare år, det handlar om halva mängden här, säger Henrik Nathanson som är personalchef på Stöten i Sälen.

Att döma av antalet jobbansökningar som kommer in är det färre som kan tänka sig att jobba som skidlärare, liftvakter och inom hotell-och restaurangnäringen i Sälen än det varit de senaste åren.

– Vi får signaler från företag som förr om åren haft över 2 000 ansökningar vid den här tidpunkten på året, som bara fått in 400 ansökningar nu, säger Jan Sundkvist, statistiker och prognosmakare på Arbetsförmedlingen.

Men varför är det så tydlig skillnad i år jämfört med tidigare då?

– Det är fler ungdomar som får jobb i Dalarna och runt om i Sverige nu. Har man jobb, även om det bara är tillfälligt, då drar man sig kanske för att söka den här typen av arbeten.

Henrik Nathanson på Stöten börjar bli orolig för läget nu.

– Det är oroväckande. Får vi inte in fler ansökningar nu, då måste vi börja annonsera på annat sätt. Vi har också börjat söka efter personal på Facebook och andra sociala medier.

– Vi är väldigt beroende av säsongsarbetarna. Vi är 17 stycken året runt-anställda, men på vintern är vi närmare 200 personer som jobbar här, konstaterar Henrik Nathanson.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sverigesradio.se