BIODLING

Kvalster kan slå ut länets bisamhällen

Oron bland biodlare växer för sjukdomarna varroakvalster och amerikansk yngelröta som nu sprider sig i bisamhällena.

Det här blev det självklara samtalsämnet när bitillsyningsmän från Dalarna och Gävleborg träffades i Falun igår. Ett möte som arrangerades av bland annat Gunilla Streijffert från Länsstyrelsen Dalarna.

- Bina kan ju bli drabbade av sjukdomar så det finns lagstiftning runt dom här sjukdomarna just för att vi ska klara av bina och deras hälsa.

Kollar sjukdom vid flytt
Lars Ekvall, det här är dina bin och du är bitillsynsman,vad gör en sådan?

- När bina ska flyttas så kollar jag upp så att de inte har någon sjukdom så att de får ett flyttningstillstånd.

Gunilla Streijffert fortsätter:

- Vi har ju jobbat en hel del med de här varroakvalsterna nu. Vi har smittförklarat zon ett i alla kommuner utan Vansbro, Mora, Orsa och Älvdalen. På Gävleborgssidan så tror jag tyvärr att de är smittade alla kommunerna.

Som små krabbor
Olle Sundin, biodlare men också tillsynsman, hur allvarligt är läget hos er?

- I Söderhamn där jag håller till så fick vi Varroa förra året och nu strävar vi efter att inte sprida det längre norrut.

De här kvalsterna dom är som små krabbor som kryper upp på bina på bena och kan slå ut hela samhällena, är det så illa hos er?

- Ja det är det, och och vi inte följer ett program i behandling med kemi eller allra helst utan kemi, med myrsyra eller oxalsyra, då kommer de att dö ut på ett par tre år. Det säger biodlare och tillsynsman Olle Sundin.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio.se